Over mij

Toen ik 4 jaar was ging ik op diploma zwemmen bij AquAmigos. Ik was net 6 jaar toen ik mijn A-B-C diploma had gehaald. Zwemtrainer Arie Ophorst zag het talent in mij en daardoor ben ik begonnen met wedstrijdzwemmen. Op mijn 6de zwom ik mijn eerste wedstrijd.

Toen ik 9 jaar was zwom ik voor het eerst de Nederlandse kampioenschappen voor minioren. Bij deze wedstrijd won ik mijn eerste medaille op een Nederlands kampioenschap! Brons op de 100m vrije slag!

Het jaar daarna (2011) mocht ik nog één keer meedoen aan de Nederlandse minioren kampioenschappen (korte baan) en daar won ik 2x zilver op de 200 en 400m vrije slag en 2x brons op de 100m vrije slag en de 200m wisselslag. In juli 2011 mocht ik meedoen aan de Nederlandse minioren kampioenschappen maar dan op de lange baan. Ik behaalde daar 3x zilver op de 100 m vrije slag, 200m vrije slag en de 400m vrije slag.

 

Seizoen 2011-2012 ben ik extra gaan trainen bij Arethusa in Oss, omdat ik bij AquAmigos niet voldoende uren kon trainen. De combinatie tussen AquAmigos en Arethusa heb ik 3 seizoenen gedaan.

In februari 2012 mocht ik als junioren 1 meedoen aan de NJJK ( Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen) en behaalde daar 4 medailles. 3x zilver op de 100-200-400m vrije slag. En brons op de 200m rugslag.

In april 2012 deed ik mee aan de NK lange afstanden en won daar goud op de 800m vrije slag.

In juni 2012 was de NJJK lange baan in Drachten. Daar won ik 3x zilver op de 100-200-400m vrije slag.

 

Seizoen 2012-2013. (junioren 2)  In oktober had ik de lange afstands kampioenschappen korte baan. Daar zwom ik de 800m vrije slag en won daarmee goud.

In februari zwom ik de NJJK in Amsterdam. Daar won ik goud op de 400m vrije slag, zilver op de 200m vrije slag en brons op de 100m vrije slag.

In april stonden de lange afstands kampioenschappen weer op de het programma en won ik goud op de 800m vrije slag.

Tijdens de NJJK lange baan in Utrecht won ik 3 medailles. Goud op de 400m vrije slag, zilver op de 200m vrije slag en brons op de 100m vrije slag.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Seizoen 2013-2014. (junioren 3)  In november zwom ik de lange afstands kampioenschappen korte baan en won daar goud op de 800m vrije slag.

Tijdens de NJJK korte baan in februari behaalde ik 2x zilver op de 200 en 400m vrije slag, en 2x brons op de 100m vrije slag en de 200m rugslag.

In april van dit jaar werd de swimcup gezwommen maar voor de junioren was er de Pietercup georganiseerd. De snelste junioren op de 100m vrije slag won de Pietercup. Ik was de snelste dus ik won de Pietercup!

Een week later stond de 800m weer op het programma tijdens het NK lange afstanden lange baan. En daar won ik opnieuw goud!

In juni stond er een belangrijke wedstrijd op het programma. De NJJK lange baan met de laatste mogelijkheid tot het zwemmen van limieten voor de vEYOF (vervangende European Youth Olympic Festival) in Eger, Hongarije. Ik won tijdens de NJJK 4 medailles en 2 limieten voor de vEYOF in Hongarije. Goud op de 400m vrije slag, 3x zilver op de 100 en 200m vrije slag en 200 m rugslag.
Eind juli zijn we met de Nederlandse junioren ploeg afgereisd naar Eger. Daar hebben we met het estafetteteam 2x goud gewonnen op de 4x100m vrije slag en de 4x100m wisselslag. Individueel ben ik daar 3x 4de geworden.                                                                                                                                                                                                                      
Seizoen 2014-2015. ( jeugd 1) Doordat ik zulke goede resultaten heb geboekt mocht ik gaan trainen in het regionaal trainingscentrum in Eindhoven (RTC). Daardoor moest ik daar ook naar school. Een school die er speciaal is voor topsporters zodat sport en school goed te combineren is. Ook ben ik in een gastgezin gaan wonen omdat de reistijd vanuit huis veel energie en tijd kost. 2 nachten per week ben ik opgevangen in een erg leuk gastgezin.
In december kwam er al gelijk een belangrijke wedstrijd: Swimcup Amsterdam. Daar kon ik al een limiet gaan zwemmen voor de eerste European games in Baku zomer 2015. Tijdens deze Swimcup heb ik de limiet op de 200m vrije slag gehaald.
Tijdens de NJJK in januari 2015 haalde ik 4 medailles. Goud op de 400m vrije slag, zilver op de 200 en 800m vrije slag en brons op de 50m vrije slag.
In april 2015 zwom ik de Swimcup in Eindhoven. Dit keer wilde ik weer proberen een limiet te zwemmen voor de European games. Het is me gelukt op de 400m vrije slag en dat leverde me tevens een 3de plaats op bij de senioren.
Tijdens de NJJK lange baan in juni 2015 heb ik niet zoveel gezwommen omdat we in voorbereiding waren op de European games. Ik won daar goud op de 400m vrije slag en zilver op de 200m vrije slag.
We zijn daarna snel doorgereisd naar Azerbeidzjan voor de European games. Daar heb ik 2x zilver gewonnen met het estafetteteam op de 4x100m vrije slag en de 4x200m vrije slag. Het was een geweldige ervaring!!                                                                                                                                                                                                                                  
Seizoen 2015-2016 ( jeugd 2) Doordat ik niet meer dan 2 nachten in het gastgezin kon verblijven ben ik op een sportcampus in Eindhoven gaan wonen. Daar woon ik met 40 andere jongere sporters.
Eind oktober stond de ONK in Tilburg op het programma. Het Nederlands kampioenschap onder de senioren. Daar heb ik als jeugdzwemmer 3 medailles behaald. 2x goud op 800 en 1500m vrije slag en brons op de 400m vrije slag.
Tijdens de Swimcup Amsterdam in december zwom ik een limiet voor de EJK in Hongarije in juni 2016.
In januari stond de laatste NJJK korte baan voor mij op het programma. Daar heb ik 8 medailles gehaald.
Goud: 100-200-400-800m vrije slag, 400 wisselslag
Zilver: 200m wisselslag
Brons: 50m vrije slag, 200m rugslag
TIjdens de Swimcup Eindhoven in april 2016 ben ik Nederlands kampioen geworden op de 1500m vrije slag. Daarna werd ik helaas ziek waardoor ik het toernooi niet voort kon zetten. Daardoor kon ik ook niet meer limieten zwemmen voor de EJK in Hongarije. De NJJK in juni zou mijn laatste kans zijn.
Bij de NJJK behaalde ik 5 medailles (4x goud en 1x zilver) en een limiet op de 800m vrije slag voor de EJK. In juni zijn we afgereisd naar Hongarije  voor een week trainen en daarna het EJK. Het EJK ging niet zoals gehoopt maar wel weer een mooie ervaring rijker.                                                                                                                                                                                                                                                                 
Seizoen 2016-2017 (senioren 1) Door mijn lichte rugblessure begon mijn wedstrijdseizoen iets later dan normaal. Mijn eerste wedstrijd van het seizoen was de ONK korte baan in november in Hoofddorp. Daar heb ik een gouden en zilveren medaille gehaald op de 800m vrije slag en de 400m vrije slag.
Eind november had ik een wedstrijd in Dortmund. Daar zwom ik de 200m rugslag en won daar een bronzen medaille. Mijn 2de en laatste afstand was de 200m vrije slag en behaalde daar zilver .
In december stond de Amsterdam swimmeet op het programma. Dit was het eerste (van de 3) kwalificatiemoment voor de EJK in Israël aankomende zomer. Ik wilde graag een limiet halen op de 200m en 400m vrije slag. Dat is me helaas niet gelukt. Ik behaalde wel een finaleplaats bij de 200m vrije en werd daar 8ste en een fianaleplaats op de 400m vrije slag en werd daar 7de. Ook de 800m vrije slag heb ik daar gezwommen en ben daar 9de geworden.
In januari heb ik 1 dag meegedaan aan de regionale kampioenschappen van Regio zuid. Ik heb daar ook eens een keer wat andere afstanden gezwommen. De 50m rugslag, 200m rugslag, 100m vrije slag en 100m vlinderslag. Hier ben ik 3x Regiokampioen geworden en 1x 2de op de 100m vlinderslag. 
In febr. en maart heb ik 2 challenge wedstrijden gezwommen in Oosterhout en Dordrecht. Beide wedstrijden waren 2 wedstrijddagen. Dit waren mooie wedstrijden als voorbereiding op de aankomende kwalificatiemomenten swimcup Den Haag en swimcup Eindhoven.
In maart was daar de swimcup Den Haag en ik behaalde gelijk in mijn 1 ste race een EJK limiet op de 200m vrije slag. Precies op de limiettijd! Wat een mooi begin van dit toernooi. De race van de 400m vrije slag ging zo lekker dat een limiet er misschien wel in zou zitten. Toen ik aantikte kwam ik 0,01 seconde tekort! Dat was even balen maar de knop ging om en ik concentreerde mij op de 800m vrije slag die nog moest gaan komen. Die limiet stond erg scherp. Ik zou 11 seconden van mijn PR af moeten zwemmen. Wat dus helemaal niet haalbaar zou zijn. Maar wat was ik verbaasd toen ik aantikte en er nog maar 4 seconden van verwijderd was. Verder heb ik nog de 100m vrije slag gezwommen in een prima tijd.
Toen was daar de swimcup Eindhoven. Naar deze wedstrijd hebben we toe getraind dus ik ben vol vertrouwen de wedstrijd ingegaan. De eerste dag stond de 200m en de 1500m vrije slag op het programma. De 200m vrije slag in de series ging goed en ik behaalde een finaleplaats. Deze heb ik afgezegd omdat de 1500m vrije slag nog op het programma stond. Deze afstand zwem ik niet zo frequent dus had er veel zin in om een mooie tijd neer te zetten. Tijdens de race bleek dat het zo lekker ging dat ik 28 seconden van mijn PR afzwom en 4 seconden onder de limiet dook voor het EJK! Later bleek dat dit zo'n bijzondere prestatie was, ik ben de 4de snelste ooit van alle leeftijden die deze tijd heeft gezwommen. De volgende dag had ik een rustdag.
De 3de dag kwam de 100m en de 800m vrije slag. Hier heb ik prima tijden gezwommen.
De laatste dag was de 400m vrije slag aan de beurt. Ik had 0,01 seconde goed te maken. 's Morgens plaatste ik mij voor de finale als 3de Nederlandse. Tijdens de finale zwom ik weer zo super dat ik 1ste van Nederland werd en mijn 3de EJK limiet binnensleepte! Ruim 2 seconden onder de limiet. Wat een geweldig toernooi! 
18 juni vertrok ik met het Nederlands jeugd team naar Hongarije voor een week om mij voor te bereiden op de EJK. Vanuit Hongarije reisden we door naar Israël waar het toernooi op 28 juni zou beginnen. Op dag 1 heb ik zilver behaald met het estafette team op de 4x100m vrije slag en zwom daar een nieuw persoonlijk record. Op dag 2 zwom ik de 400m vrije slag en behaalde helaas geen finale. Ik werd 11e van Europa. Dag 3 was een zware dag ik zwom in de ochtend de 200m vrije slag en behoorde tot de beste 16 waardoor ik halve finale mocht zwemmen in de middag. In de middag begon ik met de 200m vrije slag halve finale waar ik uiteindelijk 12e van Europa ben geworden. Daarna stond de 1500m vrije slag op het programma waar ik 7e van Europa ben geworden. Op dag 4 had ik een rustdag. Op dag 5 zwom ik de 4x200m vrije slag estafette waar we 5e van Europa zijn geworden. De tijd die ik zwom was de snelste tijd sinds 2 jaar. Het was een mooie ervaring en ik neem veel leerpunten mee.
Seizoen 2017-2018 (Senioren 2) Augustus 2017 begint mijn seizoen. Ik pak mijn trainingen op na een welverdiende vakantie. De trainingen gaan moeizaam. Ik heb veel last van vermoeidheidsklachten. Deze bleven maar aanhouden en na 4 weken was het punt bereikt dat ik niet meer verder kon. Ik was op! Ik had even de zin in het zwemmen verloren.
Ik ben medisch onderzocht maar op dat vlak was er niks met mij aan de hand. Er volgen vele gesprekken met allerlei mensen en al snel blijkt dat ik tegen overtraining aanzit. Dus even pas op de plaats en herstellen van mijn vermoeidheid.
Ik ben ongeveer 8 weken niet of nauwelijks in het water geweest. Daarna ben ik weer licht gaan trainen om in januari '18 de intensiteit weer te gaan verhogen. Ik had mijn zin in het zwemmen weer helemaal terug gevonden!
Ik mocht ook vanaf dit moment 2x per week mee gaan trainen met het NTC (Nationaal Trainings Centrum)onder leiding van Marcel Wouda. Hij heeft alle vertrouwen in mij.
Mijn focus van dit seizoen lag op de Jeugd Olympische spelen in Buenos Aires. Ik wilde er alles aan doen om mij te kwalificeren. In maart moest ik constateren dat dat te hoog gegrepen was. Ik merkte aan mezelf dat ik lichamelijk zoveel heb moeten inleveren dat terugkomen op mijn beste niveau langer ging duren dan de rest van dit seizoen. Toch ben ik volop in training gebleven. 
Half juni kreeg ik van Marcel Wouda te horen dat ik het nieuwe seizoen fulltime mag gaan zwemmen in het HPC (High Performance Centre)! Het hoogst haalbare binnen de KNZB. Daar was ik zo ontzettend blij mee!
Een nieuwe stap, nieuwe mensen, nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen maar vooral datgene doen waar ik zoveel plezier aan beleef: ZWEMMEN. 
22-24 juni stond mijn laatste wedstrijd op het programma: ONK lb.
Ik heb daar de 200 en 400 meter vrije slag gezwommen en heb het seizoen mogen afsluiten met een zilveren medaille op de 400m vrije slag. Ik zit nog ver van mijn beste tijd af maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik volgend seizoen weer  verder bouw naar mijn beste niveau en hoop zelfs een beetje harder te gaan zwemmen.